De 8 grootste voordelen van Cloud Computing

Het succes van het Nederlandse Booking.com
30 augustus 2015
Gelukkig hebben we de foto’s nog – AMGEN Singelloop Breda
4 oktober 2015
Toon alles

De 8 grootste voordelen van Cloud Computing

voordelen van cloud computing

Cloud Computing wint bijzonder snel terrein binnen alle bedrijfssectoren. Ook bij middelgrote bedrijven en instellingen (MKB+ 100 – 1.000 gebruikers), al geldt hier voor een groot deel nog: ‘onbekend maakt onbemind’. De 8 belangrijkste voordelen van cloud computing en dus om met Cloud te gaan werken zijn:

1. Altijd en overal toegang
Medewerkers hebben, mits zij beschikken over een internetverbinding, overal toegang tot bedrijfsgegevens. Simpele, goedkope pc’s en laptops of tablets/chromebooks volstaan als toegang, omdat de meeste Clouddiensten in een internetbrowser werken. Cloud Computing faciliteert samenwerking en het nieuwe werken. Daardoor wordt het eenvoudiger om thuiswerkers en mobiele medewerkers zo efficiënt mogelijk te laten werken.

cloud mobiliteit

2. Altijd up-to-date
De ICT-beheerafdeling die relatief veel moet investeren om ICT ‘in de lucht’ te houden, hoeft niet meer om te kijken naar het technisch beheer en onderhoud van datacenter, servers, dataopslag e.d. Hierdoor wordt de beheerlast verlaagd. Men kan men zich nu volledig focussen op de ondersteuning van de gebruikersorganisatie en de kernactiviteiten. Bijvoorbeeld door innovatie en het ontwikkelen van nieuwe apps. Zo creëert u een concurrentie voordeel met een positieve impact op de omzet.

3. Betalen naar gebruik en lagere kosten
De ICT-infrastructuur kan de deur uit dus minder investeringen (CAPEX). Dit geldt ook voor kantoorautomatisering licenties en applicaties die op het internet draaien (SaaS). Kosten zijn alleen nog maar afhankelijk van het gebruik (OPEX). Bijvoorbeeld het aantal gebruikers, de minuten dat een processor aan het rekenen is of de hoeveelheid dataopslag. En alles netjes gespecificeerd op een maandelijkse factuur. Ook de IT-personeel en –beheerkosten kunnen mogelijk gereduceerd worden.

4. Zelfbediening
Bij veel Cloud providers kan de klant via een zelfservice portaal wijzigingen doorvoeren zonder fysieke tussenkomst van de aanbieder. Denk hierbij aan het aanmelden van nieuwe gebruikers, het aanvragen van applicaties of het herstellen van wachtwoorden. Dit is prettiger voor de gebruiker, efficiënter en goedkoper, aangezien er geen technisch beheerder meer aan te pas hoeft te komen.

cloud schaalbaarheid

5. Schaalbaar
Nooit meer te weinig opslagruimte of gebrek aan rekenkracht. Als een nieuwe (online) dienst ineens veel populairder blijkt dan verwacht, kan een bedrijf makkelijk extra servers inschakelen om aan de vraag te voldoen. Ook kan een bedrijf, in plaats van een server 1.000 uur te laten rekenen, ook met 1.000 servers de klus binnen één uur laten klaren. Dit zelfde geldt voor het op- en afschalen van aantallen gebruikers.

6. Laagdrempelig
MKB bedrijven en nieuwe (internet) startups met innovatieve ideeën en beperkt kapitaal, hoeven niet eerst in dure hardware en licenties te investeren. Zij kunnen zonder complexe migratieprojecten relatief eenvoudig starten in de Cloud. Mocht er minder vraag zijn naar hun dienstverlening dan verwacht, dan gaat er minder kapitaal verloren.

cloud-security

7. Veilige dataopslag

Door de opslag van gegevens buiten de bedrijfslocatie valt de bedreiging van brand of andere calamiteit weg als deze online staan. Grote Cloud providers als Amazon, Microsoft en Google hebben datacenters die in geval van nood kunnen dienen als back-up of uitwijk. Daarnaast is deze bedrijven er veel aan gelegen dat hun diensten veilig en betrouwbaar werken. Storingen blijven immers niet beperkt tot een enkel bedrijf, maar benadelen mogelijk miljoenen klanten wereldwijd.

8. Duurzaam
Meerdere afnemers maken efficiënt gebruik van dezelfde datacenters, die om energie te besparen steeds vaker gebouwd worden in de buurt van duurzame energiebronnen als waterkrachtcentrales en windmolenparken. Door de schaalgrootte van datacenters is er ook meer druk op de Cloud providers om energiezuinig te werken en kan er veel energiewinst behaald worden.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen van cloud computing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *