De Cloud; het Internet staat er vol van. Definities, vormen, meningen en vaktermen vliegen je om je oren. Als adviseur bij de IT regisseur is Cloud computing uiteraard een boeiend aspect waar veelvuldig over wordt gediscussieerd en gebrainstormd. Over één ding zijn we het sowieso eens, over tien jaar werkt iedereen vanuit de Cloud. Maar hoe die Cloud er dan precies uitziet is nog onduidelijk. Wat zijn de globale ontwikkelingen en in hoeverre moet je hier rekening mee houden in de besluiten van vandaag?
Shared cloud
Momenteel bestaat de zakelijke markt grotendeels uit aanbieders van shared Cloud omgevingen, welke de klantomgevingen migreren naar haar eigen data center. Deze omgevingen bieden een verbetering t.o.v. de klantomgeving met betrekking tot continuïteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid. Toch zijn deze shared omgevingen vaak duurder in vergelijking met de publieke omgevingen, welke door standaardisatie met veel meer “economy of scale” haar diensten kan aanbieden. Prijzen zijn lager, de flexibiliteit is groter en de beschikbaarheid is nog hoger.
Public cloud
Daarnaast heb je ook nog de grote jongens zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Deze staan momenteel vooral bekend als aanbieders van consumenten- en infrastructuur diensten (IaaS) en. Zij ontwikkelen in rap tempo hun app-stores met applicaties voor de zakelijke markt. Dit zijn nu nog veelal generieke applicaties zoals standaard kantoorautomatisering en online dataopslag, maar wordt uitgebreid met software welke in nagenoeg elk bedrijf benodigd is (financiële en personele softwarepakketten).
Toekomstbeeld
Op termijn is de Shared Cloud omgeving overbodig, omdat vrijwel elke leverancier haar oplossing naar een SaaS (Software as a Service) oplossing aan het ombouwen is. De rol die dan nog voor de traditionele Cloud aanbieder overblijft, is het als “service broker” combineren van diverse SaaS oplossingen in een enkele login en scherm en ervoor zorgen dat de interfaces tussen deze oplossingen werken.
Organisaties zijn nu nog veelvuldig afhankelijk van maatwerk of legacy applicaties. Daarnaast zit wetgeving (locatie van dataopslag) en vertrouwen (schenden van privacy door bijvoorbeeld gebruik van de Patriot act) een overstap naar een publieke Cloud vaak nog in de weg. Gezien de onmiskenbare voordelen op het gebied van kosten, beschikbaarheid en continuïteit vermoed ik dat de Europese wetgeving op termijn zal worden aangepast en er tevens een mate van acceptatie zal ontstaan voor wat betreft de Patriot act.
En de legacy applicaties… elke applicatie moet op ten duur vervangen worden. Een business case voor behoud van maatwerk versus een SaaS oplossing is financieel niet meer te rechtvaardigen. Daarnaast worden SaaS oplossingen steeds uitgebreider, waardoor een klant specifieke inrichting van de applicatie de benodigde functionaliteit biedt. Om een gelijke verandering in een legacy applicatie te bewerkstelligen is meestal zeer kostbaar en tijdrovend. Zo stelt VMware in een recent onderzoek dat een IT afdeling gemiddeld zes maanden nodig heeft om op een vraag vanuit de business te reageren.
Wegvoorwaarts
Ik ben overtuigd dat Cloud computing over vijftien jaar de regel is voor alle organisaties. Vaak zal dit er uit gaan zien als een public Cloud oplossing, waarin generieke Google, Amazon of Microsoft oplossingen worden aangevuld met branche specifieke SaaS oplossingen. De inrichting van een ICT omgeving vereist dan nauwelijks meer voorinvesteringen en kan relatief eenvoudig worden ingericht en aangepast. Dit betekent niet dat organisaties nu geen gebruik zouden moeten maken van private Cloud oplossingen. Zorg er enkel voor dat de omgeving gedurende de overeenkomst aanpasbaar is, zodat er stapsgewijs kan worden toegewerkt naar een steeds flexibelere en schaalbare omgeving welke toekomst gereed is.
Zorg ervoor dat de omgeving schaalbaar is in aantal gebruikers, maar ook in storage en applicaties. Daarnaast dient de aanbieder in staat te zijn om “externe” Cloud (SaaS) functionaliteiten te kunnen aanbieden in één simpele virtuele werkplek. Stem je toekomstvisie af met je aanbieder, zodat het verdienmodel van de aanbieder is gebaseerd op het bieden van functionaliteit en niet enkel het leveren van capaciteit. Dit voorkomt tegengestelde belangen en discussie in een later stadium. Voorkom dat je een technisch verhaal gaat voorschrijven aan je aanbieder, wat ertoe leidt dat deze niet de meest effectieve en efficiënte oplossing kan bouwen. Zorg ervoor dat functionaliteit het kernbegrip is, waar techniek echt een zaak is van de aanbieder.