Google lanceert wereldwijd zijn Cloud Storage Nearline service. Het betreft een goedkope en eenvoudige dienst met een up-time van 99% om bestanden op te slaan die een gebruiker niet meteen nodig heeft. Dus voor data backup, archivering en recovery.
Om bedrijven te verleiden over te stappen biedt Google gedurende 6 maanden 100 petabytes (100 miljoen gigabytes) aan gratis cloud storage. Voorwaarde is wel dat het bedrijf minimaal 1 petabyte gedurende 15 maanden opslaat bij Google. Gezien deze enorme hoeveelheid data dus alleen voor de hele grote enterprises weggelegd. Dus buiten deze kleine doelgroep kan het gezien worden als een mooie marketingstunt.
Het aanbod geldt niet alleen bij overstap van een cloud service provider zoals Amazon maar ook bij overstap van een lokale backup oplossing. Voor de overstap kunnen bedrijven gebruikmaken van de Google Cloud Transfer service, die het makkelijker maakt om gegevens van andere cloud storage-aanbieders te migreren.
Zowel Google Nearline als directe concurrent Amazon Glacier bieden prijzen van 1 dollarcent per gigabyte per maand. Google Nearline maakt voor de data opslag gebruik van harddisk en flash technologie, daar waar Amazon Glacier vertrouwt op Blu-ray. Hierdoor kan Google Nearline data binnen enkele seconden restoren, daar waar Amazon Glacier enkele uren restoretijd nodig heeft. Microsoft’s Azure beschikt niet over een dienst zoals Glacier of Nearline, maar heeft met Azure Site Recovery, een oplossing gericht op disaster recovery.
De dienst is ook een aanval op de traditionele (tape) backup leveranciers. Want met deze prijzen zullen bedrijven steeds vaker gaan kiezen voor Cloud dataoplag. Google introduceerde recent in de consumenten markt al de Google Foto’s app met gratis onbeperkte cloud opslag. Dit is wat men in de sector de “race to zero” noemt, met goedkope dataopslag die in overvloed beschikbaar is.
Het is een gevaarlijk spel, waarbij de focus ligt op het verkrijgen van meer klanten door basisdiensten bijna weg te geven. Dit betekent dat alleen de grootste leveranciers met de diepste zakken succesvol zijn in de Cloud. Na het vergroten van het marktaandeel, worden klanten verleidt om toegevoegde waarde diensten af te nemen om de omzet te verhogen. Denk daarbij aan extra veiligheid rondom bestanden en de bouw van toepassingen zoals document management. De vraag is of dit volstaat om de miljarden die geïnvesteerd worden in de datacenters op termijn terug te verdienen? Een vraag die alleen de tijd zal leren.