Ik maak al jaren met tevredenheid gebruik van Booking.com. Maar ik heb nooit geweten dat deze “online zoekmachine voor hotels” een Nederlands bedrijf is. Daar waar reisbureaus stuk voor stuk verdwijnen, publiceert Booking.com enorme groeicijfers. Het heeft als belangrijkste onderdeel van het Amerikaanse Priceline Group, een geschatte marktwaarde die inmiddels net zo groot is als Philips!
Booking.com biedt de mogelijkheid om online een hotel te boeken. Ze zijn een marktkanaal voor ruim 700,000 hotels en accommodaties in 200 landen. Het verdienmodel is gebaseerd op provisie bij succesvolle kamer bemiddeling voor een hotel (12-15%).
Booking.com is in 1996 opgericht door de Nederlander Geert-Jan Bruinsma, toen nog onder de naam Bookings.nl. Hij kreeg het voor elkaar dat zijn site hoog scoorde in zoekmachines als Altavista. Na een management buy-out en groeispurt in 2003, gebruikmakend van Google Adwords, werd het bedrijf in 2005 overgenomen door de Priceline Group voor 133 miljoen dollar. Een geweldige investering dus!
In de periode van 2003 tot heden, is het bedrijf uitgegroeid van zo’n 70 tot 10.000 medewerkers in 60 landen. Niet voor niks dat de website Booking.com beschikbaar is in 42 verschillende talen. Booking.com heeft geen last van de teruglopende reismarkt. Misschien hebben ze er juist alleen maar profijt van als je kijkt naar de cijfers van het bedrijf. Één op de drie online hotelboekingen worden via Booking.com gedaan. Een Nederlands bedrijf om trots op te zijn. Een inspiratie ook voor hoe een complete sector kan veranderen door het gebruik van informatietechnologie!
Want Booking.com is een online business; een IT-bedrijf met meer dan 500 IT-specialisten. De grootste Google Adwords klant wereldwijd. Ruim +850.000 reserveringen per dag, +40 miljoen nieuwe site-bezoekers per maand, 50+ miljoen reviews van gasten op de site, 20 miljoen Apple iOS-app downloads en 10 miljoen Android gebruikers. Duizelingwekkende aantallen die veel vragen van de onderliggende infrastructuur en de applicaties. Veel van de IT-tools worden nog steeds zelf gemaakt gebruikmakend van open-source producten. Big data zorgt ervoor dat alle acties op de website geanalyseerd worden om te verbeteren. Als een gast bot vangt op een bepaalde bestemming, registreren de systemen dat en gaat een van de accountmanagers ter plaatse nieuwe hotels af om het assortiment aan te vullen.
Als trouwe gebruiker ben ik fan van het gebruiksgemak van Booking.com. De goede zoekfunctie met filters en de mogelijkheid om de score en aanbevelingen van andere hotelgasten te kunnen lezen. Dit maakt dat je eigenlijk altijd een goed hotel met een goede prijs/kwaliteit verhouding kunt vinden. Daarnaast ook geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, vaak gratis annuleren en korting voor trouwe klanten (Genius). Wat wil je nog meer…