Cloud Computing wint bijzonder snel terrein binnen alle bedrijfssectoren. Ook bij middelgrote bedrijven en instellingen (MKB+ met 100 – 1.000 gebruikers), al geldt hier voor een groot deel nog: ‘onbekend maakt onbemind’. De 11 belangrijkste nadelen van cloud Computing en een antwoord daarop zijn:
1. Wij hebben onze ICT al uitbesteed
Bij ICT-uitbesteding heeft u wel de voordelen van een beheerdienst met service levels en vaak ook de hosting van hardware/software, maar niet de schaalbaarheid, zelfbediening, betalen naar gebruik en het up-to-date houden van de ICT-omgeving. Daarnaast maken ook uitbesteders steeds meer gebruik van publieke Cloud diensten en neemt hun toegevoegde waarde daardoor af.
2. Wij willen niet afhankelijk zijn met onze ICT
U bent nu ook afhankelijk van de kwaliteit van u eigen IT-specialisten. Wij zien in de praktijk dat zij vaak moeite hebben de kennis en kunde up-to-date te houden. De Cloud providers ‘ontzorgen’ doordat zij up-to-date ICT diensten aanbieden welke de kwaliteit van uw huidige diensten overstijgen. Als u de Cloud zou willen verlaten, kunt u uw gegevens weer meenemen.
3. Bedrijfsgegevens horen in het bedrijf niet in de Cloud
De Cloud is een middel, geen doel. Waar het om gaat is dat u gegevens veilig en betrouwbaar worden opgeslagen en altijd en overal benaderbaar zijn. Wist u dat 66% van alle inbreuken op de beveiliging plaatsvinden binnen het bedrijf zelf?
4. Als het netwerk naar de Cloud uitvalt kunnen we niet meer werken
IT-omgevingen van bedrijven bevinden zich vandaag al in een netwerk, waarbij de verbindingen tussen de bedrijfslocaties via het internet gemaakt worden. Met de centralisatie van applicaties en data in de Cloud dient de netwerkverbinding redundant (dubbel) en met voldoende bandbreedte te worden gerealiseerd.
5. De Cloud daar heb ik geen controle over
U verwacht dat als de ICT infrastructuur niet bij u op locatie staat u er ook geen controle over heeft. Maar heeft u controle over uw elektriciteit? Nee, ook niet. Dat hoeft ook niet, want het is er gewoon. Zo dient u functioneel ook naar Cloud Computing te kijken.
6. De Cloud is veel duurder dan een eigen datacenter
Uit onderzoek blijkt dat Cloud diensten 5-7 keer goedkoper zijn. Tenminste, als je alle kosten (inclusief licenties, personeel, energie, afschrijvingskosten, onderhoud e.d.) meeneemt. U hoeft geen eigen ICT-infrastructuur te kopen en heeft minder IT-kennis en -personeel nodig, maar betaalt maandelijks enkel voor wat u nodig heeft.
7. De Cloud staat nog in de kinderschoenen
Van alle internetters maakt inmiddels ruim één op de drie gebruik van ‘Cloud Computing’ (CBS 4-11-2014). Uw smartphone kan bijna niet zonder koppeling met de Cloud. Ook bestedingen door bedrijven in de publieke Cloud groeien snel. In 2014 zijn deze ruim € 1,2 miljard, een groei van ongeveer 26 procent. De Cloud is dus inmiddels volwassen aan het worden.
8. Ik moet meteen met mijn hele ICT-infrastructuur in de Cloud
Bedrijven kunnen hun eigen datacentrum prima integreren met publieke Cloud diensten, een zogenaamde Hybride Cloud. Daarmee kunt u stapsgewijs de overgang naar de Cloud maken. Bijvoorbeeld door eerst alleen de kantoorautomatisering naar de Cloud te brengen. Deze hybride benadering is initieel wel duurder.
9. De Cloud is niet veilig
De Cloud is minstens net zo veilig als wat bedrijven zelf kunnen bouwen. Veiligheid is namelijk de kernactiviteit van Cloud providers. De gegevens worden opgeslagen in zwaar beveiligde datacenters. De systemen zijn up-to-date met antivirus en e-mail spamfilters. Er worden tools aangeboden waarmee centraal wordt bijgehouden wie wanneer en onder welke omstandigheden bij welke data mag komen. Daarnaast worden zij door onafhankelijke auditors jaarlijks op veiligheid gecertificeerd.
10. De Cloud is niet betrouwbaar
Als een IT-systeem nu kapot gaat, is dat een lokale gebeurtenis binnen het bedrijf zelf waarbij een IT-specialist moet onderzoeken wat er aan de hand is en eventueel nieuwe hardware moet bestellen. Dat kost erg veel tijd. Bij Cloud Computing zijn de Cloud diensten zo betrouwbaar als de service levels die zijn afgesproken.
11. De overheid kan gegevens in de Cloud opvragen
Niemand kan zonder de juiste toestemming bij uw bestanden. Klantgegevens zijn en blijven het eigendom van de klant. In een beperkt aantal gevallen dienen Cloud providers vanuit geldende wet- en regelgeving (Patriot Act) klantgegevens na een formeel verzoek te verstrekken aan de overheid. Deze verzoeken zijn zeldzaam en alleen onder streng gereguleerde procedures zoals toestemming van een rechtbank.