De cloud: niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Duivelsdriehoek van zorginnovatie
3 april 2016
Johan Cruijff en ICT, das logisch
18 mei 2016
Toon alles

De cloud: niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Gefascineerd door de aanwezigheid, snelheid en omvang die worden getoond in de real-time statistieken van Cloud diensten op het internet. Daarnaast de imponerende feiten en statistieken op Cloud computing gebied (afbeelding). Ik ben dan ook verbaasd door het artikel van MKB Servicedesk dat slechts 23% van de Nederlandse MKB-bedrijven in de Cloud werkt. Verbaasd over die overige 67% die nog geen bit afneemt van het mega(bytes) grote aanbod!

Cloud computing feiten en statistieken

Onbekendheid en scepsis over veiligheid en continuïteit zijn volgens het artikel de belangrijkste barrières voor het midden en kleinbedrijf. Ik hoef niet langer meer te melden dat de Cloud meer voordelen dan nadelen heeft voor middelgrote bedrijven. Naast alle feiten en statistieken staat ook het web vol met artikelen over de benefits en opportunities van Cloud computing.

Door mijn fascinatie op de feiten en statistieken van Cloud diensten ligt de nadruk in dit artikel op de aanwezigheid van de Cloud en dat het zinvol is om nu te acteren. Ik ben dan ook fan geworden van de Tele2 campagneslogan:

Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

– Bij Dropbox, een Cloud dienst voor het online opslaan van bestanden, heb je in 3 stappen ‘as much space as needed’ tot je beschikking.

– Met Microsoft Azure, een verzameling van geïntegreerde Cloud diensten, zoals database, mobiel, netwerken, opslag en web, heb je in minder dan 5 minuten je eerste Cloud dienst geïmplementeerd.

Los van de snelheid en flexibiliteit (voordelen) zijn deze diensten binnen handbereik. De eerste Cloud diensten bestaan nog maar nauwelijks tien jaar, maar er zijn nu vele verschillende bedrijven, van kleine startende ondernemingen en multinationals, overheidsinstellingen tot non-profit organisaties die deze technologie om tal van redenen graag gebruiken.

Dus waarom nog blijven zitten met alleen een lokale serverruimte of slechts met één been in de Cloud door enkel VOIP (30%) of webmail (12%) toe te passen? (Bron: MKB Servicedesk) Weg met dat wantrouwen en start op z’n minst met de afweging van de voor- en nadelen van het gebruik van Cloud computing. Kijk goed naar de mogelijkheden en de beperkingen binnen uw organisatie. Houd rekening met de huidige infrastructuur en applicaties: flexibiliteit, licenties, security, beheer en SLA. Lees hier meer.

De Cloud is er dus, haal er dus je voordeel uit !