Regietip #7: van Gordon Ramsay – wat is het probleem?
19 juli 2015
Wat zou je doen met 100 petabytes gratis cloud storage?
19 augustus 2015Bij een woningcorporatie ben ik als projectleider en service coördinator betrokken bij een performance verbeteringstraject van het ERP-systeem, online huurdersportaal en document management systeem. Sinds de introductie van deze diensten zijn er performance problemen ondervonden in meerdere (bedrijfs)processen. Na een afweging van urgentie en impact, is de prioriteit bepaald op een drietal processen: verhuur, goedkeuring en ondertekening van huurcontracten.
Mmm, ik hoor mezelf nog denken. Hoe pak ik dit aan?
Want het zijn on- en offshore software-leveranciers met 3 verschillende nationaliteiten, die allemaal hun eigen softwarepakket vertegenwoordigen. Tja, dan wordt het wellicht vingertjes wijzen. Niets is minder waar! De nut en noodzaak wordt gelukkig door iedereen herkend. Na de discussie SLA versus RFC’s, lees dollartekens (het nut wordt uiteraard niet voor niets herkend), starten we op een gestructureerde wijze aan het project.
Omdat onbekend was welk systeem de bottleneck vormde zijn we gestart met de uitvoering van stress-testen van de processen. Tijdens de stress-testen zijn alle gebruikte systemen en resources gemonitord. De testresultaten zijn in meerdere (snelkookpan) sessies geanalyseerd met de leveranciers. Hier bleek toch al snel de complexiteit in te zitten. De logging van de ene leverancier sloot niet goed aan op de logging van de andere leverancier. Door techneuten van de leveranciers via video conferencing virtueel naast elkaar te zetten en testen te combineren is dit opgelost. Een wijze les voor de volgende keer om hierover eenduidige afspraken te maken.
De succesfactoren van dit regieproject zijn de:
- – Strakke, consequente voering van de (snelkookpan) sessies,
- – continu bewaking en opvolging van de actiepunten,
- – vlotte besluitvorming (tip: zorg voor een beslisser),
- – en snelle informatie verspreiding over relevante ontwikkelingen.
Op deze manier hebben we de vinger op een aantal zere plekken kunnen leggen en voorstellen uitgewerkt om te komen tot een performance verbetering die inmiddels ook is gerealiseerd.