Meten is weten: de zakelijke FITBIT

Nieuw jeugdzorgstelsel & ICT vraagt om besluitvorming!
6 juli 2016
Weg met zesjes-cultuur op ICT-afdeling
12 oktober 2016
Toon alles

Meten is weten: de zakelijke FITBIT

“Big data” is al een tijd een trend in de ICT-wereld. Vaak wordt deze in één adem genoemd met negatieve aspecten als inbreuk op privacy, doorverkoop van persoonlijke informatie voor commerciële doeleinden. Je zou haast vergeten dat er nog zoveel positiefs kan worden bereikt door het slim inzetten van big data!

Er komen steeds meer applicaties beschikbaar welke zakelijk gewoonten of gedrag meten, analyseren en hier behulpzame conclusies aan verbinden.

Zo heeft Microsoft onlangs Volometrix overgenomen. Dit bedrijf analyseert zakelijke data en concludeert of medewerkers zakelijk de juiste, meest effectieve keuzes maken.

Microsoft ziet veel potentie in de combinatie van hun Office365 suite en Volometrix en gelooft zo organisaties en gebruikers waardevolle gepersonaliseerde feedback te kunnen geven over hoe productiviteit te verbeteren valt.

Waar FITBIT je gezondheid meet, gebruikt Volomatrix metadata vanuit email en kalender om zakelijke effectiviteit van medewerkers en organisatie te meten. Het doel is de productiviteit van organisaties te verhogen, werk gerelateerde stress te verminderen en een goede balans tussen werk en privé te creëren.

Er wordt onder andere gekeken naar het aantal besteedde uren aan email, vergaderingen, communicatiepatronen en werk buiten kantoortijd. Data wordt beschikbaar gesteld op organisatieniveau, maar ook kunnen medewerkers zelf inzicht krijgen in hun werkgewoonten in een persoonlijk dashboard. Zo kan je je eigen werkwijze vergelijken met die van “peers” en aanpassingen maken.

Interessant om te zien hoe trends als “Advanced Machine Learning” en “Information of Everything” steeds zichtbaarder handen en voeten krijgen. Het teweeg brengen van verandering begint ten slotte toch altijd met inzicht in het huidige handelingen. Daarom krijg ik, in tegenstelling tot de algemene discussie rondom big data, vaak wel een goed gevoel bij dit soort initiatieven.

Vanuit de gedachte dat een fitte, zowel fysiek als mentaal gezonde medewerker ook goed zal functioneren op zijn werk, ben ik nieuwsgierig wanneer de eerste stap wordt gezet om persoonlijke en zakelijke data te gaan combineren.

Uiteraard zal dit een hoop uitdagingen en discussies geven rondom privacy, maar de combinatie kan in mijn beeld ook erg veel goeds brengen.

Wat denk jij…?