
De IT Regisseur op ISM Infodag 2015
11 november 2015
Een nieuw jaar, een nieuwe start…
4 januari 2016Afgelopen week vond het 10e PON Outsourcing congres 2015 plaats van het Platform Outsourcing Nederland (PON). De IT Regisseur was als lid van de vereniging van de partij. Een korte impressie van een geslaagd evenement met de belangrijkste leerpunten.Tijdens de ochtendsessie “De Outsourcing draaait door” bij het PON outsourcing congres gaven de CIO’s van de NS (Hessel Dikkers) en DSM (Aloys Kregting) hun visie over de ICT transformatie bij hun organisaties. NS in een stapsgewijs pad naar een hybride cloud tenzij model. DSM in een global sourcing model met een eco-systeem van samenwerkende partners (service providers). De ervaring leert dat met het outsourcen de verwachting van de klant hoger wordt. Waar normaliter in eigen beheer en met eigen personeel een ‘6.5’ zou volstaan, is de verwachting dat de service provider tegen minder kosten een ‘8’ scored. De boodschap is dat service providers zich meer op ‘outcome’ moeten richten i.p.v. ‘output’. Dus meer op het leveren van toegevoegde waarde voor de business van hun klanten. Het gebruik van de rechter hersenhelft met emotie/creativiteit is daarbij essentieel voor een goede samenwerking en innovatie.
Strategie consultant Alan Nance zette de boel op scherp met het verhaal van de tsunami waar we allen naar kijken zonder in actie te komen. Dit als metafoor voor de onstuitbare opmars van de cloud die ons gaat inhalen. In de nieuwe wereld van de Amazon’s, Uber en Airbnb is bezit (assets) naar zijn zeggen waardeloos. Productiemiddelen (kapitaalgoederen) zijn er in overvloed en ook niet meer differentiërend. Traditionele dozenschuif-leveranciers zullen dan ook niet overleven. Ook serviceproviders moeten kleur bekennen en zich van managed service provider veranderen tot een service integrator of BPO provider. Medewerkers in transactie verwerkende sectoren moeten in de nabije toekomst hun baan vrezen. In het nieuw-sourcing tijdperk zijn flexibiliteit, snelheid (90 dagen PDCA-cycli) en innovatiekracht onderscheidend.
In de middagsessie was nestor Daan Rijsenbrij, voorzitter van de lagerhuissessie, aan de beurt: ‘Moderne sourcing in de nabije toekomst’. De meningen waren verdeeld of voor innovatie een kort contract beter is of juist een lange termijn relatie. Mijn eigen ervaring in de innovatieve telecomsector is, dat de combinatie van wederzijdse afhankelijkheid en een lange termijn relatie (lees: kennis over de business / sector van de klant) bevorderlijk werkt voor de focus op ‘outcome’.
Opvallend is dat de deelnemende ICT leveranciers, adviseurs en advocaten een traditionele denkwijze hebben over het gebruik en risico’s van public cloud diensten. (Cl)outsourcing zonder architectuur is een no-brainer; we moeten wel nablijven denken wat we doen. Maar we moeten oppassen dat we te zeer vasthouden aan: structuur, controle en veiligheid. Daar waar de public cloud toch vooral de ICT weer terug wil geven aan de gebruikers, met ICT oplossingen en apps die het gewoon doen en toegevoegde waarde leveren. Misschien dat we toch met zijn allen naar die Cloud tsunami zitten kijken en de volgende generatie Z nodig hebben om onze ogen te openen.